Dakopbouw Amsterdam Nieuw West

Client: François Date: februari 14, 2016 Category: ,

Kamers in Amsterdam vinden gretig aftrek. François is ondernemer en wil een deel van zijn huis, op een goed bereikbare plek in Amsterdam, verhuren aan toeristen. Een extra verdieping bovenop het huis biedt hem de ruimte en mogelijkheden om zijn verhuurplannen mogelijk te maken. Daarnaast heeft hij behoefte aan een fijne thuiswerkplek: voor deze werkplek is plaats in de dakopbouw.

Voor François is het belangrijk dat het gezinsleven niet te lijden heeft onder de tijdelijke ‘extra’ bewoners. Een extra trap biedt de toeristen exclusief toegang tot de dakopbouw met een eigen woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer. De gasten hoeven hierdoor nooit door de woning François om het appartement te bereiken. Plaats vinden voor deze trap was een puzzel, want een extra trap die voldoet aan de regelgeving neemt nogal wat ruimte in. Daarnaast zijn de muren en vloeren tussen het huis en het toeristenappartement worden voorzien van extra geluidsisolatie zodat overlast tot een minimum beperkt wordt. Het appartement is ondanks de beperkte ruimte, ingericht tot een compleet appartement met alles erop en eraan.

Wensen en eisen

 

“Een extra verdieping op het huis biedt ons de mogelijkheid om kamers te verhuren aan toeristen.”

 

Gescheiden toegang tot de dakopbouw

Vanaf de entree bij de voordeur moeten onze gasten een eigen toegang hebben tot de dakopbouw.

Goede geluidsisolatie

De wanden en vloeren tussen ons huis en het appartement moeten zeer goed geïsoleerd zijn tegen geluid.

Een compleet appartement

Het appartement moet compleet zijn, voorzien van slaapplaatsen voor 4 personen en een woonkamer met kleine keuken.

Kantoor in dakopbouw

In de dakopbouw wil ik een eigen kantoortje of werkplek gescheiden van het appartement.

 

“We willen geen last hebben van geluidsoverlast en een aparte entree voor onze gasten”

 

Uitwerking

Het appartement is slim ingericht door ruimtes multifunctioneel te gebruiken. De studio-achtige woonkamer is zowel woonkamer, eetkamer als slaapvertrek. Een deel van het trappenhuis wordt gebruikt als Er is een aparte kast voor een wasmachine gerealiseerd om de ruimte eventueel te verhuren aan een student: de verhuurmogelijkheden zijn hierdoor groter. Het gescheiden trappenhuis is zodanig uitgevoerd dat met kleine veranderingen de dakopbouw weer onderdeel kan worden van het huis. De ‘verloren’ slaapkamer krijgt men hierdoor weer terug als men wilt stoppen met kamerverhuur.

 

 

“Het appartement is slim ingericht door ruimtes multifunctioneel te gebruiken. De studio-achtige woonkamer is zowel woonkamer, eetkamer als slaapvertrek.”

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur