Restyling appartement Amsterdam

Client: Saskia Date: april 3, 2012 Category:

Saskia woont nu bijna 10 jaar in een ruim en licht appartement net binnen de ringweg van Amsterdam. Ze woont op de bovenste verdieping: het licht komt hierdoor van meerdere kanten haar huis binnen en het uitzicht over de stad is het eerste dat opvalt in de ruime woonkamer. Saskia is tevreden met haar appartement, maar is ook ontevreden over een aantal dingen: het appartement is lastig in te richten en ze is uitgekeken op de huidige sfeer van haar woonkamer.

Opvallend aan het appartment is de grote woonkamer met een mooi raam dat uitkijkt over de stad. Aan één kant van de woonkamer bevindt zich de trap naar de onderliggende verdieping. Deze trap beperkt de inrichtingsmogelijkheden van de woonkamer. Saskia vertelt me dat ze hulp zoekt bij het gezelliger en knusser inrichten van de woonkamer. Daarbij wil ze wel een groot deel van de meubelen en de bestaande vloer behouden. Ook de eethoek mag op de schop: dit mag een aparte plek worden met een andere sfeer dan de woonkamer. De zithoek moet ondanks de veranderingen wel passen bij de keuken die ze heeft: deze keuken wil ze graag behouden. Met zo weinig mogelijk veranderingen wil Saskia een zo groot mogelijk effect bereiken.

Wensen en eisen

“Mijn appartement is moeilijk in te richten. Ik wil na een kleine verbouwing een knusser en sfeervoller woonkamer en eethoek”

 

Een woonkamer die gezellig is

Ik wil graag nieuwe ideeën om de woonkamer knus en gezellig te maken. Eén bankstel en de rode kast moeten blijven.

Een andere sfeer in huis

Ik wil de kleuren van mijn huis veranderen om een wat rustiger sfeer te krijgen dan ik nu heb. Ik houd van warme kleuren.

De keuken moet behouden blijven

Ik ben blij met het keukenblok dat ik nu heb. Aan de keuken wil ik daarom niks veranderen.

Een eethoek met een andere sfeer

De eethoek moet een andere sfeer krijgen dan de woonkamer, maar wel goed passen bij de keuken die ik nu heb.

“Na het zien van de 3d beelden van mijn appartement kon ik niet meer wachten. Ik ben meteen aan de slag gemaakt en heb snel afspraak gemaakt met de stucadoor.”

 

Uitwerking

Saskia houdt van warme kleuren, deze zijn in haar appartement oververtegenwoordigd: in de vloer, de bank, de meubels, de lampen en allerhande accessoires is een tint rood of geel te bespeuren. Meneer Helderder adviseert een complementaire kleur (grijsgroen) op de muur om de dominantie van deze kleuren op te heffen. Hierdoor blijft het interieur warm, maar is er toch sprake van meer harmonie. Ook Saskia’s favoriete rode kast en kunstwerken springen hierdoor meer in het oog. De woonkamer wordt hierdoor persoonlijker. Meneer Helderder heeft de zithoek verkleind om deze knusser te maken en is na de verbouwing georienteerd op het uitzicht over de stad. Een vloerkleed zorgt ervoor dat de zithoek een eigen ‘wereldje’ is in de ruime woonkamer. De eethoek is onder handen genomen met andere lampen en een vrolijk behang als tegenhanger van de sobere keuken. Geen ruimte in deze grote woonkomer is onbenut gebleven: de ‘restruimten’ zijn ingericht als kunsthoek of leeshoek.

“Meneer Helderder adviseert een complementaire kleur op de muur om de dominantie van de warme kleuren op te heffen. Bepaalde beeldbepalende elementen in het interieur komen nu mooi naar voren.”

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur