Uitbouw en interne renovatie Amsterdam Zuid Rivierenbuurt

 

Met een appartement van 60 m2 met z’n tweeën heb je net genoeg ruimte. Dan is het fijn om dan ook nog eens een tuin tot je beschikking te hebben. Een tuin die een oase van rust en ruimte vormt middenin de drukke stad. Toch was in de oorspronkelijke indeling van het huis de tuin niet heel mooi verbonden met het interieur van het huis. Meneer Helderder is gevraagd om het huis opnieuw in te delen en te voorzien van een mooie aanbouw met een bijzonder kozijn voorzien van veel glas.

Van Sander mocht de indeling flink op de schop, en terecht. De bestaande badkamer is eigenlijk een toiletruimte waar toevallig ook een douche in zit. De woonkamer was ruim, maar een pijpenla en de keuken is te smal en te diep. Voor Meneer Helderder begon met ontwerpen was bijna de gehele inrichting van de woning er al uitgesloopt en waren alle scheidingsmuren al gestript. Meneer Helderder begint met een schone lei en dat leidt tot verrassende indelingen. De bestaande woning had wel een paar sterke punten. Er zitten mooie glas in loodramen in de bovenlichten van de deuren. En de woning is voorzien van royale inbouwkasten. Helaas zitten deze kasten niet op een handige plek voor de nieuwe woningindeling, dus deze moesten helaas wel sneuvelen.

Wensen en eisen

 

“Ik wil een uitbouw, meer ruimte en een vrije indeling”

Glas in loodramen behouden

De kleurrijke bovenlichten van glas in lood zijn authentiek en moeten behouden blijven in het huis.

Een uitbouw maken

De uitbouw geeft de woning meer indelingsmogelijkheden en zorgt voor een ruimere badkamer.

Bergruimte is praktisch

Voor een klein stadsappartement is het handig om verscheidene inbouwkasten te hebben.

Een vrije open indeling

De bestaande woning is hokkerig, de nieuwe woning mag wel opener ingedeeld worden.

 

“Opvallend is de entree van de woning: bij binnenkomst heb je door de glazen deur direct zicht richting de tuin.”

 

Uitwerking

Met een uitbouw van 2,5 meter aan de achterkant van het huis geeft hier veel nieuwe ruimte. De voorkant van het huis is zo gehouden als het was. Om de achterkant van het huis goed indeelbaar te maken breekt Meneer Helderder de hele achtergevel eruit en plaatst de keuken in de lengte langs de zijwand van de woning. Zo ontstaan geen beperkingen en het woonvertrek vrij worden ingedeeld. Meneer Helderder ontwierp een verdiepingshoge pui die het licht tot diep in de woning laat doordringen. Opvallend is de entree van de woning: bij binnenkomst heb je door de glazen deur direct zicht richting de tuin. Samen met de inbouwkasten en de vrij in de ruimte geplaatste tweede slaapkamer geeft dit de woning een ruim en loftachtig gevoel.

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur