Renovatie en dakopbouw rijtjeshuis Amsterdam

Client: Jochem & Doutje Date: februari 27, 2018 Category: , , ,

Jochem en Doutje willen verhuizen naar een jaren 50 huis aan de Bakhuizen van den Brinkhof in Amsterdam. Voor Meneer Helderder geen onbekend terrein, want aan de Hemsterhuisstraat 40 bevind zich precies dezelfde type woning, die ook naar ontwerp van Meneer Helderder is verbouwd. Doutje en Jochem willen net als het huis aan de Hemsterhuisstraat een uitbouw, een dakopbouw en een grandioze interne verbouwing. Zelfde opdracht, zelfde resultaat zou je zeggen. Toch zijn hier radicaal andere plannen gemaakt.

De begane grond wordt liefst zo open mogelijk. Hiervoor moet de huidige trap eruit. Deze moest er zowieso uit vanwege het aangetroffen asbest. De nieuwe trap heeft een rechte onderkwart, wat de woonkamer ten goede komt. De 1e verdieping mag ook onder handen genomen worden en de badkamer is wel aan vernieuwing toe: deze is nog voorzien van jaren ’50 sanitair. Het uitzicht op het park speelt een grote rol voor de aanbouw en dakopbouw. Op glas aan de parkzijde van het huis mag daarom niet bezuinigd worden. Doutje en Jochem hebben heldere ideeën over de sfeer van het huis en de materialen die ze mooi vinden. Liefst stoere materialen zoals beton, hout en staal, maar voor de vormgeving van de aanbouw, opbouw en de inrichting van het nieuwe interieur, de badkamers en de keuken moet nog wel een plan gemaakt worden. Aan Meneer Helderder is gevraagd om aan deze dromen gestalte te geven.

Wensen en eisen

 

“De begane grond moet zo ruim en open mogelijk worden. Eventueel verplaatsen we de trap”

Een woonkamer die zeer open en ruim is

De keuken en de hal mogen bij de woonkamer komen, eventueel met gewijzigde trap.

Modernisering van het huis

Het interieur, het sanitair, de kozijnen, het glas en de elektra is oud en mag volledig worden vernieuwd.

Een en suite badkamer bij grote slaapkamer

We willen een en suite badkamer, direct aan onze grote slaapkamer, met mooi uitzicht over het park.

We willen een stoere, maar warme look

We denken aan een betonvloer en stalen kozijnen. Dit willen we compenseren met warme materialen.

Uitwerking

Voor de uitwerking van de woonkamer heeft Meneer Helderder 3 inrichtingsmogelijkheden laten zien. Daarbij speelde voornamelijk de vorm van de keuken een belangrijke rol. De L-vormige keuken met bar leek leuk, maar maakte de inrichtingsmogelijkheden van de woonkamer beperkt. Gekozen is voor een lange keuken met apparatenwand naast de trapkast. Zo blijft de ruimte volledig vrij voor een mooie grote eettafel of een grote hoekbank. De en suite badkamer is voor Jochem en Doutje anders uitgewerkt dan de woning aan de Hemsterhuisstraat 40: geen ligbad met een view, maar een mooie de douche onder de sterrenhemel. De betegeling van de badkamer is van onder naar boven toe steeds lichter. De achterwand van de douche is uitgevoerd als een warme “houten” wand. De badkamer is af te sluiten van de slaapkamer door middel van een grote houten schuifdeur. Het huis heeft hier en daar industriele details die mooi gecombineerd worden met lichte materialen, warme materialen en karakteristieke elementen.

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur