Renovatie en uitbouw jaren ’30 huis Amsterdamse Rivierenbuurt

Client: Robert en Anne Maurice Date: juni 18, 2017 Category: , ,

Een huis met een tuin vind je niet veel in Amsterdam. Zeker niet in de Rivierenbuurt. Heb je wel het geluk dat je een tuin hebt? Dan bouw je er natuurlijk een stuk aan vast. Zo ontstaat er meer woonoppervlak en heb je ook meteen een mooi een dakterras! Dit deden Robert en Anne Maurice met hun nieuwe jaren ’30 huis in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Na tien maanden ontwerpen, vergunningen aanvragen en bouwen met een meedenkende aannemer zijn Robert en Anne Maurice trots op hun ‘high-end’ verbouwde huis.

Robert en Anne Maurice willen echt een huis om trots op te zijn. Een gezellig huis met een high-end uitstraling en vol slimmigheden om het leven gemakkelijker te maken. Het bestaande huis is het tegenovergestelde van high-end. Woningcorporaties staan niet bekend om hun goede afwerking van verbouwd vastgoed. Een dubbel verlaagd plafond, onnodige ventilatiekoven, een onlogische woningindeling en weinig oog voor detail kenmerken, de ooit goed gebouwde woning van het niet meer bestaande architectbureau Gulden en Geldmaker te Amsterdam. Het ambitieniveau van de opdrachtgevers is hoog. Robert en Anne Maurice hebben mooie plannen en staan te trappelen om met bouwen te beginnen. Aan Meneer Helderder is gevraagd om aan deze dromen gestalte te geven en een goed plan op te stellen waarmee een aannemer aan de slag kan.

Wensen en eisen

“Wij willen een uitbouw en alles binnen beter indelen om de ruimte slim te benutten.”

Een uitbouw en nieuwe indeling

De keuken is klein en ligt apart van de woonkamer, deze ruimte erbij halen maakt het huis breder.

Een mooi royaal kookeiland

De keuken mag mooi royaal aanwezig zijn in de woning, uitgevoerd met lichte materialen en een betonnen blad.

Een high-end uitstraling

Het huis moet bijzonder worden met oog voor mooie materialen en details

Modernisering van het huis

Het interieur, het sanitair en de elektra is oud en mag worden vervangen.

“Door de keuken centraal in de woning te plaatsen ontstaat er aan de straatkant een eethoek en een fijne lichte woonkamer aan de tuinkant.”

Uitwerking

Een uitbouw van 3,5m geeft nieuwe mogelijkheden aan deze woning. De indeling van de begane grond van de woning gaat volledig op de schop: door de keuken centraal in de woning te plaatsen ontstaat er aan de straatkant een eethoek en een fijne lichte woonkamer aan de tuinkant. Alle kasten, keukenapparaten, het toilet, de meterkast en de wasmachineruimte zijn gegroepeerd rond de trap. De hele benedenverdieping ziet er nu opgeruimd en overzichtelijk uit. Mooie details, zoals de ranke stalen binnenpui, het kookeiland van robuust beton en het uitgekiende verlichtingsplan met de prachtige meegestucte dubbele inbouwspots springen hierdoor meer in het oog. Aan de buitenzijde oogt de woning gelijkertijd klassiek en modern. De strakke gevormde pui van hpl-houtpanelen in contrast met de ranke zwarte staallookgevel zijn een eyecatcher, maar gaat gelijktijdig goed op in de omgeving. Tijdens de bouw zijn de plannen voor het installatiewerk een paar keer flink gewijzigd. Een traditioneel  CV systeem werd uiteindelijk uiteindelijk een energiezuinig verwarmingssysteem die warmte opwekt met behulp van de buitenlucht met, zoals het hoort bij een high-end woning, een op afstand regelbare thermostaat. De woning is energiezuinig en van alle gemakken voorzien.

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur