WPML not installed and activated.

Renovatie en uitbouw jaren ’50 tweekapper

 

Geuzeveld is hip en happening. Huizen binnen de ring zijn meestal rond de 65 vierkante meter, maar in Geuzenveld, op 5 minuten fietsen van de ringweg is meer woning verkrijgbaar waar meestal ook nog eens een tuin bij zit. Niet zo gek dus, dat veel stellen die binnen de ring wonen, hun huis te koop zetten om naar Geuzenveld te verkassen. Ook Jochem en Eline hebben gekozen voor de ruimte van de Westelijke Tuinsteden: een twee onder een kapper met tuin en garage. Lang geleden is de woning voorzien van een keuken met bar, badkamer en houten schroten geheel volgens de toen geldende mode. Anno 2018 oogt dit gedateerd, tijd voor iets nieuws dus.

Eline en Jochem willen vooral de begane grond meteen goed opknappen. Een uitbouw, nieuwe keuken en uiteraard ook een nieuwe vloer en toilet. Naast een nieuwe inrichting moet ook de verwarming en elektra gemoderniseerd worden, want centrale verwarming ontbreekt. Om kosten te sparen gaat Meneer Helderder uit van minimale ingrepen in de draagconstructie: de buitengevel wordt daarom liefst niet uitgebroken. Dit spaart geld uit dat gebruikt kan worden voor een mooie keuken en badkamer. Om klaar te zijn voor de gasloze toekomst wordt de woning, waar mogelijk, direct voorzien isolatie.

Wensen en eisen

 

“Lang geleden is de woning voorzien van een keuken met bar, badkamer en houten schroten geheel volgens de toen geldende mode. Anno 2018 oogt dit gedateerd, tijd voor iets nieuws dus.”

vier meter uitbouwen

De woning moet zowieso verbouwd worden, een goed moment om meer ruimte erbij bouwen.

Focus op benedenverdieping

Aan de bovenverdieping veranderen we niet zoveel, behalve de badkamer die klein en gedateerd is.

Advies nieuwe keuken

Waar kunnen we de keuken, die bepalend is voor het ontwerp van het interieur, het best plaatsen?

Minimale ingrepen constructie

Om geld over te houden voor badkamer en keuken wordt de constructie liefst zo weinig mogelijk aangepast.

 

“De uitbouw is volledig uitgevoerd in hout omdat nog meer steen een te massieve indruk zou geven aan de woning.”

 

Uitwerking

De woning is gezegend met een fijne brede ruimte aan de straatkant. Meneer Helderder heeft een ontwerp gemaakt waarbij de keuken dwars komt te staan in de woning. Daardoor ontstaat er de mogelijkheid om de woonkamer zowel aan de tuinkant als aan de straatkant in te richten. Eline en Jochem kiezen ervoor om de woonkamer aan de straatkant te maken zodat er een zeer royale eettafel geplaatst kan worden aan de tuinkant. Naast een eettafel is er nog aan de tuinkant nog ruimte voor een mooie kast en een leeshoekje met tafeltje. Meneer Helderder heeft de uitbouw, ondanks ander materiaalgebruik, mooi aan laten sluiten met de belendende uitbouw. Dit door dakranden mooi uit te lijnen. De uitbouw is volledig uitgevoerd in hout omdat nog meer steen een te massieve indruk zou geven aan de woning. Een mooi patroon van verticale latten geeft de uitbouw een de uitstraling van een luxe schuur. Deze latten zijn een knipoog naar het hout in de overstekken en boeiboorden elders in de woning. Eyecatcher is het langgerekte dakraam op de overgang van de bestaande woning en de nieuwbouw. Deze brengt het daglicht royaal de keuken en woonkamer in.