Verbouwing interieur Bastenakenstraat

In Nieuw Sloten staat een bijzonder groepje woningen van de bekende Nederlandse architect Ben van Berkel, die vooral bekend is als geestelijk vader van de Rotterdamse Erasmusbrug. Sjoerd en Quirine zijn de trotse bezitters van een architectonisch hoogstandje van deze toparchitect. Het huis is bijzonder: licht stroomt aan de tuinzijde binnen en de indeling is ongewoon doordat geen enkele wand parallel loopt: hierdoor waaiert de plattegrond van de woning van een punt in de entree uit naar een royale glaspartij aan de tuin. De plattegrond van de woonkamer is daardoor nagenoeg V-vormig. Dit maakt inrichten wel lastiger, vandaar dat Sjoerd en Quirine aanklopten bij Meneer Helderder.

Eyecatcher van het huis is de mooie vide tussen de hal en de woonkamer. Helaas kwam de vide in de oorspronkelijke toestand niet tot wasdom. Hier willen de kersverse eigenaren van dit huis verandering in brengen. Daarnaast is de begane grond een zee van ruimte, maar is de keuken in de oorspronkelijke woning weg gepropt in een donker hokje naast de vide. Sjoerd en Quirine willen de keuken uit haar isolement halen en meer het middelpunt van de woning laten worden. Bijkomend voordeel is dat men dan tijdens het kokkerellen ook lekker naar buiten kan kijken. De vide loopt door naar de bovenverdieping: ook hier mag de vide beter tot z’n recht komen. Op de bovenverdieping bevind zich daarnaast ook een gedateerde badkamer: deze mag op de schop en moet naast de douche ook voorzien worden van een ligbad en dubbel wastafelmeubel. De badkamer moet makkelijk gesplitst kunnen worden in twee volledig functionele badkamers voor de toekomst.

Wensen en eisen

 

“De indeling van ons nieuwe huis gaat flink op de schop, en hiervoor hebben we hulp nodig.”

Potentie vide benutten

De vide is wat weggemoffeld, en kan veel meer een eyecatcher worden dan deze nu is.

Een mooi royaal kookeiland

De keuken zit nu in een donker hok en willen we verplaatsen naar de glaspartij.

Vernieuwen van de badkamer

De badkamer heeft weinig uitstraling, oogt gedateerd en mist een ligbad.

Kinderspeelhoek

Als het mogelijk is zien we raag een speelhoek waar speelgoed uit het zicht staat.

“Het eindresultaat is dat het huis dat alles wat bijzonder is aan het huis nu nog beter tot z’n recht komt.”

Uitwerking

Meneer Helderder heeft de keuken uit het donkere blok gehaald, maar het blok zelf wel deels intact gehouden: de doorgang in de hal is verbreed en het blok is versmald, waardoor de vide beter zichtbaar is. Vanuit de vide komt veel daglicht het huis in, het was voor Meneer Helderder daarom een inkoppertje om recht onder de vide een verdieping hoog raam te maken waardoor de hokkerige ruimte nu een fijne kamer is geworden. De ruimte wordt aan de buitenkant afgewerkt met een sjiek matte bamboe afwerking en voorzien van een schuifdeur zodat de rust in de woning bewaart kan worden indien nodig. Langs de glaspartij zijn de belangrijkste ruimtes gegroepeerd: de keuken, de eethoek en de lounge hoek. Meneer Helderder is daarbij uitgegaan van een ruime opstelling. De woonkamer die eindigt in een V-vormige wig is beëindigd met een podium waar een TV kast voor staat. Zo wordt gebroken met de donkere hoek in de oksel en ontstaat een handige rommel- of werkhoek zonder afbreuk te doen aan de schuine wanden en de open inrichting. Het eindresultaat is dat het huis dat er als niet uitzag als een dertien in een dozijn huis, nu nog beter tot z’n recht komt: de vide springt er nu uit en is een eyecatcher, de schuine wanden zijn ononderbroken en versterken de zichtlijnen naar de tuin.

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur