Uitbreiding van een woning in het bos

Edward en Marja wonen in een prachtige recreatiewoning in het bos. Door gedoogbeleid van de gemeente (en een latere wetswijziging) mag deze woning permanent bewoond worden. Het is prachtig wonen: het bos ligt letterlijk voor de deur en de tuin is lekker groot met een paar flinke oude eiken erin. Er is slechts één maar, de bouwregels in zo’n kwetsbaar stukje natuur zijn streng. Gelukkig was er een bestemmingsplanwijziging in de maak waardoor het iets te knusse huis eindelijk een stuk groter kon worden gemaakt.

Bij de eerste kennismaking vertelt Edward me meteen dat het huis al logisch in elkaar zit. Tijdens een rondleiding in en om het huis zie ik dat de ruimte die er is uitstekend wordt benut en dat de lichtinval en het uitzicht erg mooi zijn. Edward en Marja vertellen me dat de verruiming van het bestemmingsplan, tot hun vreugde, nieuwe mogelijkheden geeft om de woning flink uit te breiden. Hoeveel vierkante meter het precies is, was toen nog niet duidelijk. Waarschijnlijk is het ruim 30 vierkante meter. Ze kunnen de ruimte goed gebruiken: in de woonkamer is geen ruimte meer over voor een eettafel van standaard formaat. En in de slaapkamer boven past een tweepersoons bed, maar er blijft weinig ruimte om te manoeuvreren. Een nieuwe slaapkamer en een grotere woonkamer zijn de aanleiding tot de opdracht. Daarnaast willen de enthousiaste opdrachtgevers dat de uitbreiding mooi aansluit op het bestaande huis.

Wensen en eisen

 

“Wij willen de woonkamer van ons vrijstaande huis in het bos flink vergroten. Daarnaast willen we een slaapkamer erbij en moet het ontwerp mooi passen bij wat er al is.”

 

Een grotere woonruimte en een extra slaapkamer

De extra ruimte moet ten goede komen aan een grotere eethoek en een ruimere zithoek en een extra slaapkamer.

Aanbouw sluit naadloos aan

Het huis heeft een steile kap en een overstek. We willen dat de schuine kap mooi aansluit op het platte dak van de aanbouw.

Een zo groot mogelijke aanbouw

Het bestemmingsplan legt beperkingen op qua oppervlak en inhoud. We willen dat de aanbouw zo groot mogelijk wordt.

Wat staat mooi bij ons huis?

Er zijn verschillende afwerkingen in kleur en materiaal mogelijk. Zowel van binnen als buiten. Wat past het best bij het huis en in het bos?

 

“Er zijn drie ontwerpen gemaakt die modern zijn, maar ook de bouwstijl van het bestaande huis respecteren. Twee ontwerpen hadden de voorkeur.”

 

Uitwerking

Met een vrijstaand huis kan je alle kanten op, dus hiervan zijn de mogelijkheden goed benut. Het was dan ook moeilijk kiezen: Meneer Helderder presenteert drie totaal verschillende indelingsmogelijkheden. Ook zijn alle drie de ontwerpen in verschillende materialen en een verschillend kleurenpalet uitgewerkt. In het gekozen ontwerp (ontwerp C) is het mogelijk om de bestaande schuifpui te hergebruiken in de aanbouw. De slaapkamer is aan de noordkant geplaatst zodat het woonvertrek optimaal profiteert van de inval van zonlicht. Het woonvertrek is in tweeën verdeeld, maar vormt dankzij de mooi uitgewerkte wand met houtkachel en nis toch één geheel. Het gekozen ontwerp was ‘de mooiste en meest praktische oplossing’ aldus Edward en Marja. De aanbouw is modern en past door het gebruik van donker hout toch mooi bij het bestaande huis en het bos.

Lees in de blog meer over de drie ontwerpen.

 

“Het gekozen ontwerp was de mooiste en meest praktische oplossing en past het best bij ons huis”

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur