Renovatie landelijke twee-onder-een-kap woning

Geke en Jan hebben hun droomhuis gekocht op een prachtige plek middenin een landelijke omgeving. Het was bij de eerste bezichtiging duidelijk dat het interieur van de woning vernieuwd moest worden om er nog meer hùn stek van te maken. Het interieur van het huis is grondig op de schop gegaan en na een flinke verbouwing zijn ze trots op het resultaat.

‘Het huis staat op een prachtige plek, maar het is jammer dat je dat van binnen niet overal goed kan zien’ vertelden de bewoners over hun nieuwe huis. ‘De benedenverdieping geeft een wat opgesloten gevoel en mag wel wat minder hokkerig worden.’ Daarnaast is de indeling van het huis wat onhandig. ‘Er zijn veel doodlopende gangen en onbruikbare hoeken en we willen een mooie open woonkeuken en een royale zithoek waar een flinke hoekbank in past. Tussen de woonkamer en de leefkeuken willen we het liefst een paar openslaande deuren. Daarnaast is een aanbouw een optie, maar alleen als er ruimte tekort komt om onze wensen in te verwezenlijken.’ Met deze lijst aan wensen in het achterhoofd is Meneer Helderder op zoek gegaan naar oplossingen.

Wensen en eisen

“De benedenverdieping geeft ons een opgesloten gevoel. We willen dat dit na de verbouwing minder hokkerig wordt en dat de ruimte die er is beter benut wordt.”

 

Een royale leefkeuken met kookeiland

In de leefkeuken brengen we waarschijnlijk het grootste deel van de dag door worden. Aan de grote eettafel kan iedereen zijn ding doen.

Een minder hokkerige indeling

Het huis is mag wat minder hokkerig met minder doodlopende hoekjes en een handigere indeling.

Een houtkachel voor gezellige avonden

We willen de houtkachel zowel in de zitkamer als in de leefkeuken kunnen zien en voelen.

Misschien is aanbouwen een optie

We willen weten wat een efficiëntere indeling oplevert. Als dit te weinig ruimte geeft mag een aanbouw ook.

“Door het verwijderen van onnodige muren en door één raam te verbreden, en een ander raam te vergroten tot aan de grond is de woning lichter, ruimer en minder hokkerig geworden.”

 

Uitwerking

Met Geke en Jan was afgesproken om één ontwerp te maken met aanbouw en twee ontwerpen zonder aanbouw. Daarnaast mocht in één ontwerp de badkamer worden opgeofferd voor meer woonruimte. De badkamer zou daarbij naar boven worden verplaatst. Na de presentatie van de ontwerpen bleek al snel dat een aanbouw veel extra ruimte geeft, maar niet per se nodig hoeft te zijn. Er is gekozen voor de optie zonder aanbouw, waarbij de badkamer naar de eerste verdieping wordt verplaatst. Er ontstaat in dit ontwerp een zee aan ruimte. Het voorstel om schuifdeuren te plaatsen tussen de zithoek en de woonkamer haalde het niet omdat Geke en Jan de mooie open ruimte zonder deuren mooier vinden. ‘Door het verwijderen van onnodige muren, en door twee ramen te vergroten is de woning lichter, ruimer en minder hokkerig geworden’. Je kan nu van de ene hoek naar de andere hoek van de woning kijken, wat eerst niet kon.

“We hebben gekozen voor ontwerp B: we hoeven zo niet aan te bouwen, want we krijgen meer ruimte dan we hadden verwacht. De leefkeuken is groot en licht, de woonkamer is warm en gezellig”

 

Copyright [2014] | Meneer Helderder werkplaats voor architectuur