WPML not installed and activated.

Huizen zonder energierekening

Na renovatie is uw energierekening verleden tijd.

Geen energierekening meer betalen – dat wil toch iedereen? Met energieneutraal renoveren kan dat: uw huis wordt zodanig aangepast dat er geen stroom en gas meer nodig is van uw energieleverancier om uw huis te verwarmen of te verlichten. Dat klinkt als muziek in de oren. Gek genoeg gaat er in Nederland nog steeds veel geld door de schoorsteen verloren: de stijgende kosten voor gas en elektra worden voor lief genomen terwijl het al tien jaar mogelijk is om te wonen in een huis zonder energierekening.

Bij de masterclass Energieneutraal Renoveren, die ik november 2013 bijwoonde, werd met aansprekende voorbeelden aangetoond wat de stand van de techniek is op het gebied van energieneutraal wonen. Ook werd een blik geworpen op wat de toekomst ons gaat brengen. Het geitenwollen sokken gehalte was overigens laag en het optimisme van deelnemers en sprekers was juist zeer hoog.

Omslagpunt

Tijdens de masterclass lieten inspirerende sprekers zien dat met een slimme aanpak voor bijna elk huishouden in Nederland de energierekening tot het verleden kan behoren. Toekomstmuziek? Nee hoor: ik voorspel u dat u over tien jaar door uw vrienden wordt uitgelachen als u een rekening van NUON (of een andere energiemaatschappij) op de deurmat krijgt. Vergelijk het met internet: nog niet eens zo lang geleden was het nog een speeltje voor computernerds. Vandaag heeft 95% van de Nederlandse huishoudens toegang tot internet. Met de ontwikkelingen op het gebied van energieneutraal wonen is dat precies zo. We bevinden ons nu op het omslagpunt waarop energiezuinig bouwen loont en de calculerende huizenbezitters massaal hun huis energiezuinig gaan maken. Een goede ontwikkeling? Jazeker, maar er is nog te veel onwetendheid onder huiseigenaren. Volgens Energiesprong, een kennisinstituut op het gebied van energieneutrale gebouwen, shoppen de Nederlandse huishoudens willekeurig rond bij verschillende aanbieders van energiebesparende maatregelen.

 

En natuurlijk claimen al deze aanbieders dat ze het beste product te hebben voor uw huis èn uw portemonnee. Door gebrek aan kennis worden zo meestal niet de meest efficiënte pakketten bij elkaar ‘geshopt’. Een kant en klaar pakket om fors te besparen is er helaas niet. Uw optimale besparingspakket hangt namelijk af van uw levensstijl en woonsituatie. Wilt u ècht geld besparen, laat u zich dan adviseren door een onafhankelijk persoon.

Architect als adviseur

Volgens Platform 31 en Energiesprong zijn architecten het best in staat om particulieren te adviseren richting een energierekeningvrije toekomst. Dit is niet onlogisch. Bouwbedrijven, installateurs en leveranciers werken allemaal los van elkaar en kijken meer naar hun eigen belangen en productaanbod, dan naar de belangen van woningeigenaren en huurders. Veel architectenbureaus hebben met hun brede kennis en kunde in de woningbouw het beste inzicht voor het samenstellen van het meest efficiënte pakket, dat past binnen uw budget, uw specifieke woonsituatie en uw leefstijl. Daarnaast kunt u met een architect beter inspelen op ontwikkelingen in de toekomst. Zo kunt met een serie (uitgestelde) ingrepen binnen vijf tot tien jaar uw woning energiezuiniger maken. Met die methode wordt uw huis stapje voor stapje steeds energiezuiniger gemaakt en worden er pas zaken vervangen of aangepast als dat echt nodig is (bijvoorbeeld als uw CV-ketel aan vervanging toe is).

Goed nieuws

Goed nieuws: door het nationaal energieakkoord pakt de financiering van energieneutraal renoveren straks gunstig uit voor particulieren. Daarnaast wordt voorspeld dat energieneutrale woningen, aangejaagd door hun lagere maandlasten, straks meer opbrengen op de woningmarkt dan hun energieslurpende buurmannen. Met dit in het achterhoofd richt Meneer Helderder zich ook op het energiezuiniger maken van uw huis. Op deze manier kan Meneer Helderder samen met u bijdragen aan een gezondere wereld èn een gunstiger energierekening.

Wilt u meer weten over hoe Meneer Helderder u kan helpen met het omlaag brengen van uw energierekening? Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak voor meer informatie.

 

2 Comments

  1. K. Det 28/02/2014 Reply

    Zeer interessant!

  2. Z. Achte 28/02/2014 Reply

    Ik ben het er niet mee eens.

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.