Vergunningvrij verbouwen heeft het voordeel dat uw aannemer meteen kan beginnen met bouwen, omdat u niet hoeft te wachten op een vergunning. Bovendien bespaart u op de legeskosten en dat is makkelijk verdiend. Wilt u gebruik maken van de mogelijkheid om vergunningvrij te verbouwen zorg dan dat u goed weet wat de voorwaarden zijn. Overleg uw plannen ook met uw buren om te voorkomen dat zij bezwaar indienen tijdens de verbouwing of na oplevering van uw plannen.
Voor het uitvoeren van normaal onderhoud aan uw woning hoeft u geen omgevingsvergunning voor het bouwen aan te vragen. Alleen als u in een monument woont, dan moet u vaak wel een omgevingsvergunning aanvragen en kunt u het best uw plannen beter eerst bespreken met de gemeente. Bij het bepalen van het verschil tussen onderhoud en verbouwen gaat het erom dat u bij het onderhoud niets verandert aan uw woning. U schildert de kozijnen, u vervangt een raam, het voegwerk of de dakbedekking. Allemaal activiteiten die uw woning in stand houden zonder deze qua uiterlijk te veranderen. Verandert u wel wat aan uw woning en krijgt die daardoor een ander uiterlijk, een andere indeling of gaat u bepaalde ruimten anders gebruiken, dan is sprake van verbouwen. Verbouwen van uw huis is toegestaan zonder omgevingsvergunning als aan zes voorwaarden wordt voldaan:
- Uw huis blijft ook na de verbouwing volledig in gebruik voor woondoeleinden (zoals omschreven is in het bestemmingsplan).
- U verandert niks aan de draagconstructie: u maakt geen doorbraak in een dragende muur of in het dak.
- Er worden geen brandwerende wanden of kozijnen/puien verplaatst of doorgebroken.
- Er vindt geen uitbreiding van het bebouwde oppervlakte plaats.
- De inhoud of oppervlakte van het bouwwerk wordt niet vergroot.
- Het aantal woningen blijft hetzelfde.
Als u het bovenstaande blokkenschema af gaat ontdekt u snel of u een omgevingsvergunning nodig heeft voor uw plannen. De vraag ‘voldoet het bouwwerk na de verbouwing aan het bestemmingsplan’ lijkt verwarrend. Zolang u niet van plan bent om uw huis na de verbouwing (gedeeltelijk) te gaan gebruiken als winkel, bed and breakfast of andere bestemmingen die niks met ‘wonen’ van doen hebben dan hoeft u het bestemmingsplan er niet op na te lezen: u kunt de vraag dan gerust met ‘ja’ beantwoorden. Er staan ook vragen in van bouwkundige aard. Mogelijk weet u zelf niet of de muur die u wilt verwijderen brandscheidend is of dragend. Als u hierover twijfelt neem dan het zekere voor het onzekere: Meneer Helderder kan u hier duidelijkheid over geven.
Vergunningvrij bouwen van een aanbouw, carport of schuur.
Let op! Onderstaande regels gelden niet meer vanaf november 2014. De regels vallen nu gunstiger voor u uit. Meneer Helderder schrijft binnenkort een update over de nieuwe regelgeving. (10-12-2014)
Een grotere woonkamer door een aanbouw. Een schuur in uw tuin. Of een carport om uw auto droog te houden. Dit soort bouwwerken in en om het huis zijn er in vele soorten en maten. Volgens het blokkenschema moet u hier een omgevingsvergunning voor aanvragen. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om vergunningvrij te bouwen, maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Een carport, schuur, aan- of uitbouw heet in het overheidsjargon een bijbehorend bouwwerk. Bijbehorende bouwwerken mag u zonder vergunning in het achtererfgebied van uw huis bouwen. Daarnaast mag er binnen de 2,5 meter zone van uw huis meer dan buiten de 2,5 meter zone. Hoe groot de vergunningvrije bouwwerken mogen zijn ziet u in de onderstaande afbeelding.
Vergunningvrij bouwen van een aanbouw, carport of schuur mag alleen in het achtererfgebied
Let op! Onderstaande regels gelden niet meer vanaf november 2014. De regels vallen nu gunstiger voor u uit. Meneer Helderder schrijft binnenkort een update over de nieuwe regelgeving. (10-12-2014)
Het wel of niet nodig hebben van een vergunning hangt ook af van de plek waar u wilt bouwen. In de regel geldt dat alles wat grenst aan openbaar toegankelijk gebied, zoals de voorkant van de woning en bij hoekwoningen ook de zijkant van de woning, een grotere invloed heeft op de directe omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant worden gebouwd. Daarom mag een bijbehorend bouwwerk aan de voorkant van de woning of aan een andere naar het openbaar gebied gekeerde zijkant niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd. Alleen op het achtererfgebied mag (binnen bepaalde grenzen) vergunningvrij worden gebouwd. Wilt u meer uitleg over het achtererfgebied en andere voorwaarden? Lees dan de folder van de Rijksoverheid. Hierin staat duidelijk omschreven wanneer wel en niet vergunningvrij gebouwd mag worden.
Vergunningvrij plaatsen van een dakkapel
Een dakkapel kan ook vaak vergunningvrij geplaatst worden. De dakkapel moet dan wel voldoen aan de voorwaarden die weergeven worden in de onderstaande afbeelding en geplaatst worden op het dak aan de achterzijde van de woning. Een vergunningvrije dakkapel mag maximaal 1,75 meter hoog zijn. Wilt u juist liever een vergunningvrije dakkapel aan de voorzijde van de woning? Of wilt u meer uitleg over de voorwaarden? Lees dan de toelichting in het infoblad dakkapelen van de Rijksoverheid.
Niet vergunningvrij
Als uw plannen voldoen aan de voorwaarden van het vergunningvrij bouwen dan moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Om te zien of u uw plannen kunt realiseren kijkt u eerst in het bestemmingsplan en in de plaatselijke welstandsverordening of uw plannen wel in aanmerking komen voor een omgevingsvergunning. In het bestemmingsplan staat hoe groot het maximale bouwvolume mag zijn, waar op uw perceel u mag bouwen en aan welke voorwaarden het bouwplan moet voldoen. In de plaatselijke welstandsverordening staat informatie over de gewenste vormgeving, materiaalgebruik en andere esthetische eisen die gesteld worden aan het bouwwerk. In de blog ‘Mijn bouwplannen moeten voldoen aan het bestemmingsplan. Wat nu?‘ kunt u lezen hoe u kunt beoordelen of uw plannen voldoen aan het bestemmingsplan en de welstandsnota.
Als u ontdekt dat uw plannen niet vergunningvrij gebouwd kunnen worden dan worden uw plannen technisch en juridisch veel complexer. Meneer Helderder heeft de kennis in huis om uw dromen te verwezenlijken binnen de plaatselijke regelgeving en kan u hierbij helpen. Wilt u weten of uw plannen vergunningvrij zijn? Dan kunt u contact opnemen of vrijblijvend een afspraak maken. Bij u thuis bekijkt Meneer Helderder samen met u de haalbaarheid van uw plannen.
1 Comment
-
Bedankt voor het delen van dit artikel over vergunning vrij verbouwen. Wij zouden graag ons dak willen veranderen. We hebben al een plan gemaakt dat we gaan indienen. Hopelijk kunnen we snel beginnen met onze plannen!