WPML not installed and activated.

Heb ik een vergunning nodig? Over vergunningen en het bestemmingsplan bij de verbouw van uw huis.

By Meneer Helderder on 20/01/2013 in Bouwregelgeving, Omgevingsvergunning
0
0

Aan Meneer Helderder wordt regelmatig de vraag gesteld of verbouwingsplannen toegestaan worden door het bestemmingsplan en of er voor de bouwplannen een vergunning aangevraagd moet worden. Waar voor het bouwen van een nieuw huis is altijd een omgevingsvergunning nodig is, is dit bij het verbouwen van een huis is dit niet altijd het geval. Hier zijn voordelen aan verbonden, maar het maakt de situatie ook onduidelijk. Meneer Helderder weet de weg door het woud aan vergunningsregels en legt uit welke stappen er genomen moeten worden om duidelijkheid te krijgen over uw plannen. Hieronder leest u hoe u achter komt of u een omgevingsvergunning nodig heeft en hoe u erachter komt wat u wel en niet mag bouwen in en om uw huis.

Zorg eerst voor duidelijkheid over uw plannen

Wat wilt u verbouwen? Zorg voor duidelijkheid over wat u wilt bereiken met de verbouwingsplannen. Als u bijvoorbeeld extra ruimte wilt, vraag u zich dan eerst af waar u extra ruimte nodig heeft en hoeveel dit ongeveer moet zijn. Bij intern verbouwen kijkt u welke muren er uitgebroken moeten worden en of u dingen verandert aan de buitengevel. Zodra duidelijk is wat u wilt gaan doen kunt u beter beoordelen of er een vergunning nodig is.

Kunt u uw plannen vergunningvrij bouwen?

Kijk eerst of uw plannen vergunningvrij zijn. Als uw plannen passen binnen de criteria van vergunningvrij bouwen dan heeft u snel duidelijkheid en kan uw aannemer meteen beginnen met bouwen. Bovendien hoeft u geen legeskosten te betalen en daarmee bespaart u veel geld, maar ook veel tijd omdat u niet hoeft te wachten op de verlening van uw omgevingsvergunning. U kunt alle vergunningvrije situaties vinden op de website van de Rijksoverheid. Over de voorkomende vergunningvrije verbouwsituaties heeft Meneer Helderder een blog geschreven: ‘Vergunningvrij bijbouwen of verbouwen. Wanneer mag dat?

Niet vergunningvrij

Als u uw plannen niet vergunningvrij mag laten bouwen moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning vraagt de gemeente om bouwtekeningen en technische berekeningen. In het maken van tekeningen en berekeningen gaat tijd, geld en energie zitten, daarom wilt u graag zeker weten dat de gemeente goedkeuring gaat geven aan uw plannen. Om te ontdekken of uw plannen toegestaan zijn leest u het bestemmingsplan: hierin wordt geregeld hoe de grond/het huis gebruikt mag worden, of er gebouwd mag worden en wat er dan gebouwd mag worden. U kunt zo inschatten of uw gemeente akkoord zal gaan met de aanvraag van een omgevingsvergunning: uw plannen zijn dan niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. Als de gemeente de omgevingsvergunning heeft afgegeven mag u uw plannen gaan bouwen. Zijn uw plannen wel in strijd met het bestemmingsplan? Dan moet het ontwerp en de aanvraag van uw vergunning zorgvuldig doorlopen worden in (voor)overleg met uw gemeente. De gemeente onderzoekt dan of er een vergunning kan worden gegeven waarbij afgeweken wordt van het bestemmingsplan. In de blog ‘Mijn verbouwing moet voldoen aan het bestemmingsplan. Wat nu?‘ leest u hoe u ontdekt of uw plannen wel of niet in strijd zijn met het bestemmingsplan.

Woont u in een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht?

Voor een monumentaal pand of een beschermd stadsgezicht gelden strengere regels. Vergunningvrij verbouwen is meestal niet mogelijk en u dient uw plannen goed te onderbouwen om een vergunning te krijgen. Ga over uw plannen in gesprek met uw gemeente om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Meneer Helderder kan u met zijn kennis en ervaring op het gebied van omgevingsvergunningen helpen. U weet zo zeker dat u een omgevingsvergunning krijgt voor uw plannen.

Twijfelt u over de haalbaarheid van uw plannen? Of zijn uw plannen in strijd met het bestemmingsplan? Dan kunt u Meneer Helderder twitterencontact opnemen of vrijblijvend een afspraak maken op het architectenspreekuur in Haarlem of Amsterdam. Schikken de data van het spreekuur u niet? Dan bekijkt Meneer Helderder bij u thuis samen met u de haalbaarheid van uw plannen. 

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.