WPML not installed and activated.

Mijn bouwplannen moeten voldoen aan het bestemmingsplan. Wat nu?

By Meneer Helderder on 10/07/2012 in Omgevingsvergunning
1
0

Iemand met vergunningplichtige bouwplannen ontkomt niet aan het bestemmingsplan en de Welstandscommissie. In het bestemmingsplan staat hoe de grond gebruikt mag worden, of er gebouwd mag worden en wat er dan gebouwd mag worden. In de plaatselijke welstandsverordening staat informatie over de gewenste vormgeving, materiaalgebruik en andere uiterlijke eisen die gesteld worden aan het bouwwerk. Zowel uit het bestemmingsplan als uit de welstandsverordening haalt u informatie uit die onmisbaar is voor het realiseren van uw bouwplannen. Waar vind je deze informatie en hoe moet je deze informatie lezen?

Zoek de bestemmingsplankaart op

Het bestemmingsplan bestaat altijd uit twee dingen: een plankaart en documenten met voorschriften waarin de regels omschreven zijn. Kijk eerst op de bestemmingsplankaart: een actuele kaart van uw perceel is op te zoeken op de overheidswebsite ruimtelijkeplannen.nl. Als u zoekt op postcode en huisnummer dan verschijnt de kaart met het actuele bestemmingsplan van uw perceel in beeld. Het bestemmingsplan wordt redelijk overzichtelijk weergegeven op een kleurrijke kaart. Kijk maar naar het onderstaande voorbeeld van een willekeurig voorbeeldadres (Schoener, Hoorn).

De kleuren op de bestemmingsplankaart geven aan hoe de grond gebruikt mag worden. Naast de kaart wordt met een legenda (1) een omschrijving gegeven van de gekleurde vlakken: gele vlakken hebben in het voorbeeld een woonbestemming, verder zijn er nog vlakken met een tuinbestemming en vlakken met de bestemming groen en de bestemming verkeer. In de tekening ziet u ook lijnen die de perceelsgrenzen en de bouwvlakken aangeven. Om te ontdekken wat er op uw perceel mag volgt u het onderstaande stappenplan.

Stap 1. Zoek de perceelgrenzen op.

Kijk op de kaart welke grond uw eigen grond is. In het voorbeeld heeft Meneer Helderder ter verduidelijking een perceel rood omlijnd (zie ronde uitsnede).

Stap 2. Welke bestemmingen liggen er binnen uw perceelgrenzen?

In het voorbeeld is er sprake van de bestemming ‘wonen’ (geel) en de bestemming ’tuin’ (olijfgroen). Daarnaast is er ook aangegeven wat het bouwvlak (rood gearceerd) is. Het bouwvlak geeft aan waar gebouwd mag worden, de kleur geeft aan wat erop gebouwd mag worden. U kunt uw woning ook buiten het bouwvlak bouwen, maar daarbij moet de bestemming buiten het bouwvlak wel ‘wonen’ zijn en niet ’tuin’. Als u buiten het bouwvlak bouwt bent u daarnaast ook gebonden aan beperkingen en extra voorschriften die u kunt nalezen in het bestemmingsplandocument.

Stap 3. Wat zijn de voorschriften die horen bij de bestemmingen op uw perceel?

Als u in ruimtelijkeplannen.nl klikt op de informatie button (2) en vervolgens op uw perceel in de kaart dan komt rechts een overzicht in beeld van de voorschriften van het bestemmingsplan (3). Vaak zijn deze documenten meer dan honderd pagina’s dik. Gelukkig hoeft u niet alles te lezen: alleen de bestemmingen die van toepassing zijn voor uw perceel slaat u erop na. In het voorbeeld is dat wonen en tuin. In de voorschriften wordt aangegeven welke afmetingen een bouwwerk mag hebben, hoeveel procent van het oppervlak bebouwd mag worden, hoe hoog u mag bouwen en waar u wel en niet mag bouwen. Omdat de voorschriften per gemeente verschillend zijn ga ik hier verder niet op in.

Stap 4. Check de welstandsvoorschriften

Soms staan de welstandsvoorschriften ook op ruimtelijkeplannen.nl, maar meestal niet. U kunt aan de welstandsnota komen door te zoeken op de gemeente website of door langs te gaan op het stadhuis. De verschillen tussen welstandsnota’s is zo groot dat ik dit niet aan de hand van een voorbeeld kan uitleggen. Wel is het van belang om de welstandsnota goed door te lezen. Een afwijzing van de Welstandscommissie kan, zelfs als u voldoet aan het bestemmingsplan, betekenen dat voor uw bouwplannen geen vergunning wordt verleend. 

Als u er even voor gaat zitten en rond neust op ruimtelijkeplannen.nl dan heeft u snel duidelijkheid over de mogelijkheden op uw perceel. Mocht u toch twijfels hebben over uw plannen dan kunt u Meneer Helderder twitterencontact opnemen of vrijblijvend een afspraak maken op het architectenspreekuur in Haarlem of Amsterdam. Schikken de data van het spreekuur u niet? Dan bekijkt Meneer Helderder bij u thuis samen met u de haalbaarheid van uw plannen. 

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

1 Comment

  1. Marie de Jonge 02/09/2021 Reply

    Ik ga de bestemmingskaart nog even goed bekijken. Goed om te weten waar ik nu op moet letten en welke kleuren een betekenis hebben. Ook ben ik benieuwd of de grenzen van ons perceel overeenkomen met de beschrijving die wij hebben gekregen.

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.