Kort geleden heeft Meneer Helderder een blog geschreven met mooie inspirerende voorbeelden van houten gevels. Er kwamen veel positieve reacties op dit blog. Hieruit blijk de toegenomen populariteit van hout als gevelmateriaal. De blog riep bij sommige lezers ook vragen vragen op: Is er hout dat niet vergrijst? Wat bepaalt de ‘look’ van de gevel? In dit blog doe ik een poging om de meeste vragen te beantwoorden.
Wat bepaald het uiterlijk van de houten gevel?
Afhankelijk van wat mooi bij uw huis past kunt u op het huis horizontale of verticale bekledingsplanken aanbrengen, of een combinatie nemen van beide – zoals te zien bij het huis op bovenstaande foto. Naast de plankrichting kunt u ook nog bepalen of u de gevelbekleding open of gesloten wilt uitvoeren. Houtprofielen van gesloten gevelbekleding overlappen elkaar. Dit overlappen kan op verschillende manieren: met potdekselwerk, opdekwerk, Zweeds rabat of halfhouts rabat. Bij open gevelbekleding is er geen sprake van een overlap, maar is er een ruimte van ongeveer 7 a 10 mm open gehouden tussen de houten delen. Open gevelbekleding geeft de gevel een heel ander uiterlijk: het ziet er meestal moderner en robuuster uit. Het aantal combinatiemogelijkheden met houten gevelbeplating is nagenoeg onbegrensd. Verschillende houtafmetingen en planktypen kunt u met elkaar combineren. Kijk rond op het pinterest profiel over houten gevels om te zien welk houtgeveltype u het mooist vindt.
Naturel hout vergrijst
Een houten gevel kunt u naturel laten of gekleurd uitvoeren. Als u de gevel naturel laat zal er altijd vergrijzing optreden. De kleurstoffen in het hout spoelen uit onder invloed van de zon en de regen. Als u dit effect mooi vindt, dan kiest u een houtsoort waarvan u het resultaat van de vergrijzing het best bij uw huis past. Elke houtsoort vergrijst namelijk op een andere manier: Western red cedar krijgt een zilvergrijze vergrijzing, frake hout wordt lichter, maar behoudt nog wel een beetje kleur, geplatoniseerd grenen of vuren worden donkergrijs van kleur. Als u kiest voor naturel hout dan moet deze houtsoort wel van een hoge duurzaamheidsklasse zijn (I of II) of verduurzaamd zijn door middel van nabehandeling: acetylatie (Accoya hout) of thermische verduurzaming (plato wood).
Kleuren van de houten gevel met verf of beits.
Wilt u dat de gevel een bepaalde kleur heeft, of wilt u dat het hout niet vergrijst? Dan moet u de gevel beitsen, oliën of verven. U kunt de gevel elke denkbare kleur geven. Als de gevel de oorspronkelijke houtkleur moet behouden dan kiest men een beits die de natuurlijke kleur van het hout heeft. Soms wil men dat de gevel direct een egaal vergrijsd uiterlijk heeft, dan wordt een speciale olie toegepast die de gevel versneld vergrijsd. Men hoeft het vergrijzingsproces dan niet over te laten aan de grillen van de natuur. Bij het beitsen of verven van de gevel moet u ongeveer elke 7 jaar de gevel opnieuw behandelen. Kiest u voor geolied hout dan zal de gevel – afhankelijk van de gekozen kwaliteit van de olie – eerder opnieuw behandeld moeten worden.
Welke houtsoort is geschikt voor de gevel?
Niet elke houtsoort is geschikt voor de gevel. U kunt kiezen uit verduurzaamd hout en onverduurzaamd hout. Als u kiest voor onverduurzaamd hout dan is de keus qua soorten beperkt tot zeven soorten: western red cedar, iroko, bankirai, robinia, jatoba, teak en tatajuba. Deze houtsoorten hebben van nature al voldoende bescherming tegen de omstandigheden in Nederland. Andere houtsoorten – die onbehandeld niet klimaatbestendig zijn – moeten wel verduurzaamd worden om te voorkomen dat het hout gaat rotten. Hout wordt verduurzaamd door middel van acetylatie, thermische verduurzaming of door het hout te voorzien van een beschermlaag (beits, olie of verf).
Onderhoud van een houten gevel
Een met hout beklede vraagt meer onderhoud dan een baksteen gevel: nabehandeld hout moet men eens in de vijf tot acht jaar geverfd of gebeitst worden. Bij ruwere houtoppervlakken is het nodig om eventuele mosaangroei te verwijderen. Bij een goede detaillering, een correcte uitvoering en voldoende onderhoud blijft een houten gevel zeker 50 jaar mooi.
Tip: Kies liever niet voor gevelbekleding bestaande uit messing-en-groefdelen: deze profielen hebben veel onderhoud nodig.
Hout is een natuurproduct
Hout ziet er nooit hetzelfde uit: de nerf, ruwheid van het oppervlak, kleur en de vlamtekening lopen erg uiteen. Een geschikte houtsoort kiest u daarom het best in de houthandel, waar u verschillende geschikte houtsoorten met elkaar kunt vergelijken. Hout kan zich grillig gedragen omdat het een natuurproduct is. Sommige houtsoorten trekken krom of krijgen scheurtjes. En soms komt het voor dat de verkleuring van naturel hout lelijk verloopt, omdat de blootstelling aan weersinvloeden niet overal gelijkmatig is. Gelukkig is er veel kennis over hout en is het gedrag van hout goed te voorspellen. Dankzij deze kennis is ongewenst gedrag van hout te voorkomen. Het advies van een architect kan u helpen bij het correct toepassen van hout in uw gevel. Daarnaast is bij het Centrum Hout, een kennisinstelling op het gebied van hout, veel nuttige informatie te verkrijgen over houten gevels.
Meer over houten gevels kunt u lezen in het blog ‘de top 10 houten gevels volgens Meneer Helderder’. Heeft u vragen over het gebruik van hout voor de gevel van uw huis? Neem dan contact op met Meneer Helderder werkplaats voor architectuur of maak een vrijblijvende afspraak voor meer informatie.
4 Comments
-
Goed aanvullend artikel!
-
Author
Bedankt voor het compliment.
-
-
Bedankt voor de nuttige informatie! Is er een verschil in duurzaamheid tussen verticaal of horizontaal geplaatst gevelhout?
-
Author
Dag Niels,
Het maakt geen verschil in duurzaamheid of men het hout verticaal of horizontaal plaatst. Beide methodes hebben een verschillende bevestigingstechniek. Belangrijker is het dat de juiste houtsoort gekozen wordt met de juiste duurzaamheidsklasse of in geval van een lagere duurzaamheidsklasse op de juiste wijze is behandeld (met een beschermend product). Daarnaast is het ook belangrijk dat er achter het hout een goede ventilerende spouw is om vocht af te voeren.
-