WPML not installed and activated.

Top 10 houten gevels volgens Meneer Helderder

By Meneer Helderder on 15/08/2014 in Gevel, Nieuws
1
1

Een paar maanden geleden was Meneer Helderder op een beurs in Utrecht. Hout als bouwmateriaal was hier meer vertegenwoordigd dan op de voorgaande edities. Een bedrijf uit het westen des lands had een prachtige stand. Er was een enthousiaste club hout-vertegenwoordigers rond een koffietafel met gratis goede espresso geplaatst. Vooral die gezellige koffietafel was een gouden greep en had aantrekkingskracht op het bouwvolk op de beurs. “Hout is he-le-maal in op het moment” zei de houtman van het bedrijf. Hij legde me uit dat het te maken heeft met de “duurzame trend” van dit moment.

Trend of geen trend, Meneer Helderder heeft hout altijd al een mooi gevelmateriaal gevonden. Een houten gevel hoeft niet duur te zijn en mits goed toegepast blijft het meer dan 30 jaar mooi. Hout is meer dan een stel planken op de muur. De vormgevingsmogelijkheden zijn eindeloos: je kan een huis een stoere look geven, een elegante look, of zoals de vertegenwoordiger zei, een ‘groene’ look. Bekijk de top 10 hieronder en zie wat er allemaal mogelijk is.

1 Woning in Camusdarach Sands

2 Woning met blinde luiken

Dit ontwerp is een eerbetoon aan het materiaal hout: alle gevels en zelfs het dak zijn grotendeels gemaakt van hout. De manier waarop het dak in de hoek aansluit op de twee houten gevels is prachtig mooi gedetailleerd. Dit kan alleen zo gemaakt worden door een goede samenwerking tussen de architect en de timmerman die beide een grote liefde hebben voor hun vak. Het ontwerp is van Raw architecture workshop.

Dit huis heeft een vrij grote regelafstand tussen de latten. Zo laten de luiken voor de ramen het licht door en weten ze de zonnewarmte buiten te houden. Als de luiken gesloten zijn is bijna niet te zien dat het luiken zijn.

3 Minimalistisch en elegant

4 Robuust en stoer hout

Govaert & Vanhoutte architectuurburo ontwierp deze prachtige gevel. Het ontwerp van de gevel is een van mijn favorieten. De houten gevel is heel elegant en minimalistisch, met een prachtige elegante hoge deur die een doorkijkje geeft naar een mooi licht interieur.

Dankzij de donkere kleur en de brede houten planken die zijn toegepast in de gevel oogt deze woning erg stoer en robuust.

5 Huis in gevel

Het ontwerp van Simon Vermote is een leuk vormgevingsgrapje. De gevel is volledig van hout, maar doordat er gespeeld is met de regelafstand van de latten is er links duidelijk een huis-vorm te onderscheiden in het bouwwerk. Dankzij het duidelijke zichtbare huisnummer heeft de pakketbezorger geen excuus meer dat hij het juiste huisnummer niet kon vinden.

6 Betonnen gevel met hout

7 Baksteen met hout

Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar de meeste huizen die volledig van beton zijn ogen koud en spartaans. Hout kan hier verandering in brengen: hout gaat meestal erg mooi samen met schoon beton. In dit voorbeeld is te zien dat de verticale lattenstructuur van het hout doorloopt in het beton, dit zorgt voor een subtiele en speelse materiaalovergang. Het ontwerp is van Berger Röcker architekter.

Deze gevel getuigt van vakmanschap van zowel de architect, als de timmerman en de metselaar. Het hout en de baksteen gevel sluiten prachtig op elkaar aan. De sparingen tussen de latten gaan namelijk naadloos over in het voegwerk. Heeft u gezien dat er in de houten gevel een blinde deur verborgen zit?

8 Hout bij een gevel van wit pleisterwerk

9 Geribbeld aluminium met hout

De plantenbakken vind ik afschuwelijk. Misschien vindt u niet. Smaken verschillen maar eenmaal. Deze gevel laat wel zien dat houten luiken ook anders kunnen worden toegepast dan op de traditionele manier: dit huis krijgt zo gelijktijdig een eigentijds en een traditioneel uiterlijk. Het huis is ontworpen door Ramon Esteve studio.

Dat hout goed te combineren is met andere materialen is goed te zien in dit voorbeeld, ontworpen door S333 architects. Geribbeld aluminium is hier toegepast met houten latten en zwart gespoten aluminium kozijnen. Een mooi detail is de robuuste brede houten lat die geplaatst is rondom het kozijn.

10 Onafgewerkt hout

Dit huis, ontworpen door Edit architects, heeft een strak afgewerkte pleisterwerkgevel. Als tegenhanger van deze strakke afwerking ziet het hout bij de veranda er onaf uit. De latten zijn niet geolied of gebeitst en aan de bovenkant is er geen afwerklat tegenaan gezet zodat je de kopse kanten van de latten nog ziet. Het strakke huis krijgt zo een ruw kantje.

Meer mooie voorbeelden van houten gevels kunt u bekijken in het pinterest profiel van Meneer Helderder in de categorie gevels|hout. Maandelijks worden er fraaie voorbeelden van houten gevels aan toegevoegd. Wilt u weten hoe Meneer Helderder u kan helpen bij het realiseren van uw droomhuis? Neem contact op of maak een vrijblijvende afspraak voor meer informatie.

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

1 Comment

  1. Mooie referenties voor de houten gevel!

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.