WPML not installed and activated.

Hoe krijgt u een mooier huis èn een lagere energienota?

By Meneer Helderder on 14/08/2014 in Energiezuinig
0
0

Drie manieren om uw energierekening te verlagen

Zuinig zijn is niet verkeerd. Helemaal niet als u door zuinig te zijn een beter huis krijgt. Gas en licht kosten een vermogen: als u in een wat ouder huis woont bent u er per jaar zo’n 2500 euro aan kwijt. Over een periode van 10 jaar heb je het dan al snel over meer dan 25000 euro.

Wat levert het op? In de winter een warm huis, licht tijdens de donkere uren, een wasmachine die draait en de mogelijkheid om een leuke DVD te kijken op de bank. Helaas wordt 80% van de energie die nodig is, voor onder andere een draaiende wasmachine en een warm huis, gewoon verspild. Je ziet het niet, maar je voelt het wel in de portemonnee. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Uw huis bespaart na een verbouwing al snel 80% op energie. De energierekening wordt zo fors lager en het huis wordt comfortabeler, mooier en meer waard. Dat wil toch iedereen?

“De energierekening wordt lager en het huis wordt comfortabeler, mooier en meer waard op de huizenmarkt. Dat wil toch iedereen?”

 

Er zijn verschillende manieren om de energierekening te verlagen. Vaak is het het best om te beginnen met het beperken van uw energiegebruik. De maatregelen gaan niet ten koste van uw comfort en leveren toch een leuke besparing op. Een koelkast van twintig jaar oud kan beter vervangen worden door een nieuw energiezuinig exemplaar. De besparing is zo groot dat de nieuwe koelkast zich binnen een vier jaar terug verdient. Ook kunt u alle lampen in uw huis vervangen door Led lampen. U hoeft niet bang te zijn voor kil licht of een lage lichtopbrengst, want leds doen niet meer onder aan gloeilampen. Er worden zelfs Led lampen gefabriceerd die er precies zo uitzien als het klassieke gloeipeertje, dankzij fillament technologie. Er zijn nog meer simpele bespaartips: deze kunt kunt u vinden op de website van vereniging eigen huis.

1 Verlies minder warmte door betere isolatie

Wilt u energiegebruik nog meer beperken om zo nog meer te besparen op uw energierekening? Dan ontkomt u niet aan grote bouwkundige ingrepen aan uw huis. Bij een ouder huis (gebouwd voor 1990) gaat ongeveer 70% van de energierekening op aan het verwarmen van het huis. Het betere bespaarwerk begint daarom altijd met het beter isoleren van uw huis. Isoleren van uw huis kan op verschillende plaatsen en op verschillende manieren. Het resultaat van de verschillende isolatieoplossingen verschilt sterk en niet elk type isolatiemateriaal is geschikt voor uw huis. Als u het goed aanpakt zorgt u er meteen voor dat er geen warmte meer verloren gaat door kieren en naden. Wist u dat uw ventilatiesysteem ook de veel warmte door zijn roosters uit uw huis blaast? Vervang deze ook en u zult merken dat uw huis de warmte langer vast houdt en een prettiger binnenklimaat krijgt.

2 Verlaag het energieverbruik van apparatuur en installaties

Huishoudelijke apparatuur, de verwarmingsinstallatie, radiatoren en andere apparatuur in uw huis verbruiken allemaal veel stroom en gas. Het is lucratief om verouderde apparatuur te vervangen door moderne energiezuinige exemplaren: vervang de oude energieslurpende wasmachine, vaatwasser en wasdroger door A++ label huishoudelijke apparatuur met hotfill technologie. Ook met het vervangen van uw radiatoren, ventilatiesysteem en CV-ketel door nieuwe energiezuinige installaties kunt u een flinke besparing bereiken. De investering verdient u op termijn terug dankzij een lager energieverbruik.

3 Gebruik hernieuwbare energie (zonne energie, windenergie en biomassa)

Als uw huis goed geïsoleerd is en uw elektrische apparatuur flink minder stroom verbruikt kunt u met zonnepanelen al uw stroom zelf opwekken. Zonnewarmte kunt u oogsten met zonnecollectoren: zo heeft u een groot deel van het jaar warm tapwater. Als u voldoende zonnepanelen op het dak legt kan een overschot aan stroom ook een warmtewisselaar aansturen die uit de grond of uit de buitenlucht warmte onttrekt om het huis en het tapwater te verwarmen. Sommige huizen hebben een grote tuin met voldoende brandhout. Deze huizen kunnen voordelig (en gezellig) verwarmd met een houtkachel die brand op hout uit de tuin. De houtkachel is vervolgens aangesloten op de vloerverwarming en het warmwaternet. Naast de beschreven oplossingen zijn er nog een aantal mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Ook hier is belangrijk om te vermelden: hoe meer stroom en gas u heeft bespaard in de vorige twee stappen, hoe groter de kans is dat u nu of in de toekomst met hernieuwbare energie volledig in uw eigen energiebehoefte kunt voorzien.

Uiterlijke veranderingen aan uw huis

Als u 40% energie of meer wilt wilt besparen kan er veel veranderen aan het uiterlijk van uw huis. Isolatiemateriaal maakt uw gevel dikker of kan lelijk aansluiten bij uw raamkozijnen, leidingen van warmtepompen zijn soms moeilijk weg te werken en zonnepanelen geven uw dak vaak een rommelige aanblik. Dit hoeft niet zo te zijn als er aandacht wordt besteed aan een mooie inpassing in het dak. Het verbeteren van de isolatie van uw gevel is een kans om meteen het uiterlijk van de gevel te upgraden. Zo kan een slecht onderhouden gevel er, na het plaatsen van isolatie, weer helemaal nieuw uit zien. Een verbouwing met slimme oplossingen maakt uw huis gelijktijdig mooier, comfortabeler en energiezuiniger.

Heeft u verbouwingsplannen en wilt u weten of een energiezuinige renovatie wat voor u is? Of wilt u meer weten over energiebesparend verbouwen en energiezuinige maatregelen voor uw huis? Dan kunt u een gratis vrijblijvende afspraak maken op het spreekuur van Meneer Zuiniger of contact opnemen met Meneer Helderder werkplaats voor architectuur.

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.