WPML not installed and activated.

BIM: wat is dat? Wat zijn de voordelen voor u als particuliere opdrachtgever?

By Meneer Helderder on 31/10/2014 in Nieuwbouw, Nieuws, Verbouwing
0
0

Als u een eigen huis laat bouwen maakt uw architect een duizelingwekkend aantal tekeningen die ervoor moeten zorgen dat iedereen die bij de bouw betrokken is weet hoe uw huis gebouwd moet worden. Twintig jaar geleden maakten veel architecten en bouwkundigen hun tekeningen nog op de tekentafel. Voor de bouw van een woonhuis zijn al snel meer dan 50 tekeningen nodig die allemaal moeten kloppen.

Als er een fout gemaakt werd de tekening toen gecorrigeerd met Tipp-Ex of een gummetje: de verkeerde lijnen werden gewist en opnieuw getekend met potlood en later met pen. Voor mij is het bijna niet voor te stellen dat het ooit op deze tijdrovende manier ging. Nu wordt er namelijk bijna alleen nog maar getekend met een tekenprogramma op de computer. Dit tekenprogramma (CAD) maakte het mogelijk om met een paar muisklikken iets te wissen of aan te passen. Je kunt het een beetje vergelijken met de overgang van de typemachine naar Microsoft Word.

“Voor de bouw van een woonhuis zijn al snel meer dan 50 tekeningen nodig die allemaal moeten kloppen.Het wijzigen van tekeningen is arbeidsintensief en foutgevoelig.”

 

Van handtekenen naar computertekenen

Het computertekenen was een enorme verbetering, maar het proces bleef tijdrovend. De hele stapel tekeningen van architect, aannemer, bouwkundigen en leveranciers moet ook bij het computertekenen op elkaar afgestemd worden. Dit gebeurt door alles op papier uit te printen en alle tekeningen naast elkaar te leggen. Met een rode pen wordt in de tekeningen aangegeven waar de fouten zitten. Vervolgens moeten de fouten in de computertekening gewijzigd worden. Dit tijdrovende karwei gebeurt niet één keer, maar vele malen totdat alles klopt. Vaak sluipen er bij het wijzigen nieuwe fouten in die weer opgelost moeten. Dit maakt het ontwerpen en bouwen van uw huis duurder en foutgevoelig.

BIM: een intelligent 3D tekenprogramma

En toen kwam er een oplossing hiervoor: het werkt dankzij een intelligent 3D tekenprogramma en we noemen het BIM. Het idee is simpel. De partijen in de bouw werken niet meer aan stapels verschillende bouwtekeningen, zoals het vroeger ging. In plaats hiervan wordt uw huis getekend in één overzichtelijk 3D model. Het is eigenlijk geen tekenen meer, maar het virtueel bouwen van een huis. Het huis in de computer is uiteindelijk een exacte kopie van het huis dat echt gebouwd gaat worden. Naast het 3D model bevat een BIM model nog heel veel extra informatie. Technische informatie en kosteninformatie van uw huis worden ook in het BIM model verwerkt. Zo is altijd snel duidelijk een nauwkeurige schatting te maken van de kostprijs van het ontworpen huis en wat de meerprijs is als er (bijvoorbeeld) gekozen wordt voor duurdere gevel.

“Dankzij BIM krijgt u een kwalitatief beter huis voor minder geld.”

 

Voordelen voor u als particuliere opdrachtgever

Uw huis wordt dankzij BIM getekend in één overzichtelijk model in plaats van 50 losse tekeningen. Problemen worden zo tijdig gesignaleerd en de tekeningen zijn nauwkeuriger. Als er iets wijzigt aan het ontwerp van uw huis, dan hoeven er dankzij BIM geen 50 tekeningen meer te worden aangepast. Er moet vaak alleen maar een kleine wijziging in het BIM model te worden doorgevoerd. Zo werkt uw architect sneller en efficiënter aan het ontwerp van uw huis. Tijdens de bouw worden minder fouten gemaakt en zal er minder vaak sprake zijn van meerwerk, waarvan u doorgaans de rekening krijgt. U krijgt dus een kwalitatief beter huis voor minder geld.

Als u wilt weten wat de BIM werkwijze voor u kan betekenen bij het bouwen of verbouwen van uw huis dan kunt u een gratis vrijblijvende afspraak maken of contact opnemen met Meneer Helderder werkplaats voor architectuur.

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.