WPML not installed and activated.

Klushuizen (deel 1): De zoektocht naar een klushuis

By Meneer Helderder on 29/07/2015 in klushuis, Renovatie, Verbouwing
0
0

Hoe vind je het ideale klushuis? De één loopt bij de zoektocht naar een betaalbaar huis toevallig tegen een vervallen droomhuis aan, en besluit daarom zelf het heft in handen te nemen. Met twee rechterhanden kom je vaak ver. De ander is ècht op zoek naar een klushuis en struint hiervoor de hele regio af, en vindt na een paar jaar zoeken het ideale klushuis voor een schappelijke prijs. Wil je een klushuis? Dan moet je goed zoeken en ook een beetje geluk hebben.

Funda en makelaarswebsites

Helaas heeft funda geen speciale zoekoptie voor klushuizen. Een klushuis vind je dus vooral door vele uren op funda.nl door te brengen. De meeste klushuizen staan in de oudere wijken. Als je zoekt in wijken met veel huizen die voor de jaren ’60 gebouwd zijn, dan is de slagingskans groter. Dit kan gewoon van achter je computer. Bekijk de interieurfoto’s goed: is de staat van het huis aan de binnenkant niet al te best? Dan heb je waarschijnlijk een klushuis gevonden. Als je beet hebt is het zaak om snel te handelen, want voor je het weet gaat iemand anders er met de buit vandoor. Bel de makelaar en ga kijken. Enthousiast geworden na het kijken? Praat met een hypotheekadviseur en regel voor aankoop een bouwkundige keuring. Maak een schatting van de verbouwingskosten en probeer wat van de prijs af te krijgen omdat het huis in slechte staat is. Verbouwingskosten worden vaak onderschat, dus laat u goed informeren.

Klushuisprojecten van gemeenten of woningcorporaties

Helaas heeft Funda.nl geen aparte zoekmachine voor klushuizen. Wil je een klushuis? Dan moet je goed zoeken op internet, bij makelaars en gewoon door rond te fietsen in de buurt waar je het liefst wilt wonen.

Pak op een zonnige dag de fiets en rijd rondjes door een aantal wijken waarin jij zou willen wonen. Wie weet kom je het perfecte klushuis tegen en staat deze leeg, maar wordt het huis (nog niet) te koop aangeboden op funda. Sommige woningcorporaties verkopen oude huurwoningen als opknaphuizen en in Amsterdam zijn zelfs complete klusflats opgeleverd. Twee succesvolle klusflats zijn de zeer succesvolle kluswoningen in de beruchte Bijlmerflat in Amsterdam Zuidoost en kluswoningen in de Klarenstraat in Amsterdam Nieuw West. Woningcorporaties bieden soms ook rijtjeshuizen met een tuin aan, zoals bijvoorbeeld de Busken Huetstraat in Haarlem. De buitenkant wordt door een bouwbedrijf gerenoveerd. Voor de binnenkant bent je zelf verantwoordelijk, zodat je alle vrijheid hebt om er je droomhuis van te maken.

 

Kans maken op een klushuis?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrieven van de klushuizen die worden aangeboden door gemeenten en woningcorporaties: zo ben je tijdig op de hoogte van informatieavonden en hoor je het bijtijds als de huizen in de verkoop gaan. Echter worden wel steeds minder klushuizen aangeboden door woningcorporaties en gemeenten, omdat de nieuwbouwmarkt weer enorm is aangetrokken. Informeren bij woningcorporaties kan nooit kwaad.

Wat erg in opkomst is, is het gezamenlijk kopen van een gebouw en renoveren tot appartementencomplex. Een groep van 3 of meer huishoudens neemt dan het initiatief om een oud gebouw op te laten knappen en te bewonen.

Samen een oud gebouw laten opknappen.

Iets wat 10 jaar geleden nog niet vaak voorkwam, maar nu sterk in opkomst is, is het renoveren van een oud gebouw tot wooncomplex. Dit keer is het niet de projectontwikkelaar of een woningcorporaties die het initiatief neemt, maar een bouwgroep bestaande uit initiatiefrijke mensen die een karakteristiek pand willen opknappen en betrekken. Oude scholen, gemeentekantoren of andere leegstaande gebouwen, meestal met mooie hoge plafonds, zijn op deze manier omgetoverd tot mooie wooncomplexen. Zoek je een bouwgroep in je regio? Kijk dan op de website van Wikaza of op de zelfbouwwebsite van jouw gemeente waarop kavels en leegstaande gebouwen worden aangeboden. Je kan natuurlijk ook zelf de stoute schoenen aantrekken en informeren of een ongebruikt pand in jouw stad te koop is en zelf op zoek gaan naar een groep nieuwe bewoners.

 

Wil je meer weten over klushuizen?

Wil je weten wat er komt kijken bij het opknappen van een klushuis? Houdt dit blog dan in de gaten. In deel twee van dit blog schrijft Meneer Helderder over wat er allemaal komt kijken bij het opknappen van een klushuis. Wil je advies over je eigen klushuis? Kom dan naar het architectenspreekuur in Amsterdam. Een architect geeft gratis en vrijblijvend antwoord op je vragen.

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

0 Comments

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.