WPML not installed and activated.

Klushuizen (deel 2): Klussen aan een klushuis

By Meneer Helderder on 28/09/2018 in klushuis, Renovatie
1
0

 

Heb je een klushuis op de kop getikt? Zet dan op een rijtje wat er moet gebeuren aan het huis. Een bouwkundig keuringsrapport is een goed startpunt. Zet op basis van dit rapport op een rijtje wat absoluut noodzakelijk is: een lekkend dak moet direct vervangen worden en reparatie of vervanging van rotte kozijnen kun je ook niet uitstellen. Vervolgens ga je kijken wat je wilt veranderen aan het huis. Als je toch grootschalig gaat verbouwen is dit de kans om alles in één keer goed te doen.

Veel voorkomende noodzakelijke werkzaamheden aan een klushuis

Veel klushuizen zijn minstens 50 jaar oud en hebben een gedateerd interieur en een aantal zichtbare en onzichtbare bouwkundige gebreken. Vaak springt het schrootjesplafond direct in het oog en schreeuwen de oubollige keuken en de gedateerde badkamer om een flinke facelift. Vervanging hiervan staat meestal bovenaan op de kluslijst. Maar vergeet niet dat sommige ramen niet goed meer sluiten en de rieten plafonds vaak in een te slechte staat zijn om deze te laten zitten. Daarnaast zijn veel klushuizen voorzien van een gedateerd verwarmingssysteem, met soms alleen een gaskacheltje en in de keuken een “gevaarlijk” geisertje voor warm water. Ook is het elektraplan vaak onveilig omdat deze niet geaard is en onvoldoende is toegerust op een modern huishouden.  Tijdens verbouwingen van klushuizen “trekken” aannemers daarom vaak alle plafonds, elektra en verwarming uit het huis om deze te vervangen door een energiezuiniger en veiliger elektra- en verwarmingsinstallatie. Zo gaat alles weer makkelijk 50 jaar mee. Bovendien ziet het huis er, na de renovatie van het plafond, badkamer, keuken en toilet met het bijbehorende stukadoorswerk, weer fris uit. Het klinkt vaak eenvoudiger dan het is. Maar… een aannemer is meestal snel  4 maanden bezig om een huis te moderniseren.

Alleen een beetje opknappen, of meer..?

Tijdens verbouwingen van klushuizen trekken aannemers daarom vaak alle plafonds inclusief elektra en verwarming uit het huis om deze te vervangen door een nieuwe, veilige elektra en verwarmingsinstallaties. Zo gaat alles weer makkelijk 50 jaar mee.

Als je alle muren laat staan en de indeling van een huis intact houdt is dan is een verbouwing goed te overzien en kunt je zelf direct een aannemer inschakelen om de verbouwing uit te voeren. Wil je de indeling van je nieuwe woning wijzigen: bijvoorbeeld de keuken op een andere plek plaatsen of de woning groter maken middels een uitbouw of dakopbouw? Dan wordt je klusproject vaak ingewikkelder. Meneer Helderder kan daarbij helpen zodat de nieuwe indeling van het vernieuwde huis slim en mooi wordt. Daarnaast kan Meneer Helderder adviseren over muurdoorbraken, woningisolatie, bouwkosten, de ideale positie van de keuken en over het veranderen van jouw badkamer. Dankzij de verbouwingservaring van Meneer Helderder wordt alles voor duidelijk en overzichtelijk en kunt je snel keuzes maken voor je verbouwingsplannen. Bij ingrijpender renovaties zal het verbouwen van jouw huis daardoor efficiënter verlopen dan wanneer je geen hulp inschakelt van Meneer Helderder.

Verbouwen is stressvol

Wanneer je begint aan de verbouwing van een kluswoning breekt een stressvolle, drukke periode aan. Je gaat plannen maken, en je moet veel keuzes maken. Daarnaast moet je een aannemer vinden en aansturen naast een drukke baan en andere alledaagse beslommeringen. Er komen veel dingen op je af waarvan je geen kennis hebt waardoor de voorbereiding langer duurt dan nodig en de planning onnodig uitloopt. Gelukkig kan verbouwen van een klushuis ook een leuke, spannende periode zijn waarbij je zelf tot in de kleinste details bepaalt hoe jouw huis wordt afgewerkt. Na een drukke verbouwingsperiode geniet je van een mooi ingericht huis waar je nog jarenlang plezier van beleeft.

Een verbouwing met jou aan het roer.

Bij complexere verbouwingen met bouwkundige en constructieve ingrepen is het verstandig om hulp in te schakelen. Zo krijgt je niet alleen gedegen advies, maar wordt er ook veel werk uit handen genomen door iemand die ervaring heeft met verbouwingen.

Wilt je controle houden over de verbouwing van je klushuis? Dan is een goede voorbereiding onmisbaar. Bij complexere verbouwingen met bouwkundige en constructieve ingrepen is het zowieso verstandig om hulp in te schakelen. Zo krijgt je niet alleen gedegen advies, maar wordt er ook veel werk uit handen genomen door iemand die ervaring heeft met verbouwingen. Zo houd je overzicht over de verbouwingsplannen en krijg je hulp bij het maken van keuzes. Dankzij een goed plan vind je sneller een geschikte aannemer, is de bouwperiode minder stressvol en is het eindresultaat ongetwijfeld veel beter dan zonder hulp van een professional.

Wil je meer weten over klushuizen?

Wil je weten of en hoe Meneer Helderder jou kan helpen bij de verbouwing van jouw klushuis? Wil je kennismaken of een eerste gratis advies over je eigen klushuis? Kom dan naar het architectenspreekuur in Amsterdam of Haarlem. Een ervaren architect geeft gratis en vrijblijvend antwoord op je vragen.

 

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

1 Comment

  1. Vincent Rondwijk 19/08/2021 Reply

    Wij kwamen er ook achter dat het elektra erg verouderd was. Toen we aan het verbouwen waren hebben we een groot gedeelte van ons huis en onze keuken vernieuwd. Nu hebben we ook geen last meer van stoppen die doorslaan wanneer we te veel apparaten tegelijk aan hebben staan.

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.