WPML not installed and activated.

Betonstuc, leemstuc of tadelakt op uw wand? Meneer Helderder legt uit en geeft tips.

By Meneer Helderder on 25/03/2015 in Badkamer, inspiratie, Keuken, Materialen
5
1
Verbau betonstuc afwerking op de muur – meer informatie is te vinden op www.verbauhaus.com
 
 

Wilt u weer eens wat anders op uw muur dan behang, tegelwerk of glad stucwerk? Lees dan dit blog, over een aantal andere afwerkingmogelijkheden voor uw wand, zoals betonstuc. Betonstuc is een bijzonder materiaal. Je geeft je huis er een stoere, industriële uitstraling mee, maar het tegenovergestelde effect is ook mogelijk: een natuurlijk uiterlijk. Naast betonstuc kunt u ook nog kiezen voor andere mooie sierpleisters op uw wanden: namelijk tadelakt en leemstuc. Om u te inspireren en te helpen bij uw keuze legt Meneer Helderder de verschillen uit.

Leemstuc: stucwerk op basis van zand en klei

Toen Meneer Helderder voor het eerst over leemstuc hoorde kreeg hij in de eerste instantie visioenen van een materiaal dat snel beschadigd en alleen verkrijgbaar is in zandkleur. Gelukkig bleek dit niet waar te zijn. Leemstuc is robuust en veelzijdig, maar heeft als enige beperking dat het niet dichtbij de douchekop of keukenkraan kan worden toegepast. Het materiaal is namelijk niet bestand tegen opspattend vocht.

Wat maakt leemstuc anders dan glad stucwerk of betonstuc? Leemstuc is een beetje zanderig en ziet er veel minder glad uit dan gewoon stucwerk. Door extra stro of zaagsel toe te voegen aan het materiaal is het mogelijk om de wand nog ruwer te maken. Het ruwe uiterlijk en de open structuur maakt leemstuc tot een rijker materiaal dan glad stucwerk. Gelukkig is leemstuc niet alleen verkrijgbaar in zandkleur: u kunt kiezen uit een breed scala aan natuurlijke en trendy kleuren, maar ook gewoon in het wit. Leemstuc wordt vaak gebruikt in landelijk interieurs of bij de renovatie van boerderijen. Maar leemstuc is ook erg geschikt voor moderne interieurs, als tegenwicht aan alle gladde en gepolijste materialen zoals glas, staal, kunststof en keramiek.

Wist u dat…

…Leemstuc bijzondere eigenschappen heeft die andere materialen niet hebben? Leemstuc neemt geurtjes op, zorgt voor een betere akoestiek en draagt actief bij aan de ideale luchtvochtigheid en temperatuur in uw huis.

Verbau leemstuc afwerking op de muur en op het plafond – meer informatie is te vinden op www.verbauhaus.com
 
 

Tadelakt: stucwerk op basis van kalk.

Tadelakt is een traditionele Marokkaanse stuctechniek op basis van kalk die zeer goed bestand is tegen vocht. Een tadelakt wand is gepolijst met een edelsteen en ziet er door de glans marmerachtig uit. Het oppervlak van de wand is, net als een ambachtelijk geproduceerde vaas van klei, niet helemaal effen. Deze glooiingen geven de wand zijn charmes.Tadelakt is een sterk materiaal dat een karakteristiek uiterlijk heeft, maar kent ook beperkingen. Het materiaal kan niet aangebracht worden in strakke hoeken: er moet altijd een (flauwe) ronding zijn. Hierdoor komt tadelakt aan zijn kenmerkende ronde uiterlijk. De stucadoor is veel tijd kwijt aan het aanbrengen van tadelakt. Een wand van tadelakt in uw huis is daarom niet voordelig en moet op plaatsen waar het veel in contact komt met water om de paar jaar voorzien worden van een nieuwe (waterdichte) zeeplaag. Net als leemstuc is tadelakt verkrijgbaar in een breed kleurenpalet.

Tadelakt afwerking kan gebruikt worden voor zowel wanden als (badkamer) meubilair en sanitair
 
 

Wist u dat…

…men ook betonstuc niet alleen toepast op wanden? Maar ook op vloeren, wastafels, kasten, plafonds en aanrechtbladen? Dat laatste is een mooi, beter betaalbaar en lichtgewicht alternatief voor een massief betonnen aanrecht.

Betonstuc is stucwerk op basis van cement en hars

Betonstuc is een industrieel materiaal met zeer veel mogelijkheden. Er kan een stoere industriële afwerking mee bereikt worden, maar ook een natuursteenuitstraling. Meestal krijgt betonstuc een gewreven afwerking: dit heet Béton Ciré. De zichtbare vegen op het oppervlak geven het materiaal een steenachtig uiterlijk. Naast gewreven beton is het ook mogelijk om een leisteenstructuur aan te brengen, of om een tadelakt wand na te bootsen.

Betonstuc is een sterk, flexibel en waterdicht: de stucadoor vermengt het cement niet met water maar met en speciale hars.* Er zijn verschillende soorten betonstuc op de markt en de verschillen zitten in afwerkingsmogelijkheden, maar ook in de leverbare kleuren en in de prijs. Ter inspiratie ziet u op de onderstaande afbeelding een aantal veel toegepaste afwerkingsmogelijkheden van betonstuc.

Betonstuc afwerkingsmogelijkheden van Pandomo. De afbeelding rechtsonder toont een kleurenpalet voor betonstuc van Verbau.
 
 

Kosten

Jammer genoeg zijn de genoemde sierpleisters niet voordelig. Glad stucwerk is in één arbeidsgang aan te brengen en is daarom voordeliger dan betonstuc, leemstuc en tadelact. Leemstuc is van de drie genoemde sierpleisters het voordeligst: een muur voorzien van leemstuc kost zo’n 50 euro per m2. Tadelakt kost ongeveer 150 euro per m2 en betonstuc kost rond de 90 euro per vierkante meter. Bent u geïnteresseerd in één van deze producten? Ga dan niet over één nacht ijs en bezoek winkels en leveranciers waar u kleurstalen en afwerkingsmogelijkheden in het echt kunt bekijken. Zo kunt u ook meteen de prijzen vergelijken: dit maakt de keuze eenvoudiger.

Meneer Helderder heeft ervaring met betoncement afwerkingen en leemstuc en kan u helpen met het kiezen van het juiste materiaal voor de verbouwing van uw huis. Wilt u meer weten over sierpleisters, dan kunt u contact opnemen met Meneer Helderder. Kijk op het pinterest profiel van Meneer Helderder in de map afwerkingen om inspirerende voorbeelden van betonstucafwerkingen en andere sierpleisters te bekijken.

About the Author

Meneer HelderderView all posts by Meneer Helderder

5 Comments

 1. Beste Meneer Helderder,

  Wat leuk dat u in uw blog aandacht besteedt aan de verschillen tussen betonstuc, leemstuc en tadelakt! Wij bij VERBAU zijn er hartstikke trots op dat u daarbij onze materialen aanhaalt.
  We lezen nog wel een klein foutje: tadelakt vergt, ook na het arbeidsintensieve aanbrengen, juist wél veel onderhoud. De zeeplaag die tadelakt waterdicht maakt, moet regelmatig opnieuw worden aangebracht om het oppervlak waterdicht te houden. Betonstuc werk je slechts eenmalig af en is daarna heel eenvoudig te onderhouden: je neemt het gewoon af met een vochtige doek.

  Hartelijke groet,
  Marieke
  VERBAU

  • Author
   Meneer Helderder 18/02/2016 Reply

   Bedankt voor je feedback op dit blog. Wat je zegt klopt: tadelakt is onderhoudsgevoelig. Dit is wel afhankelijk van de intensiteit van gebruik. Bij een douche met veel opspattend water moet de wand vaker voorzien worden van een nieuwe zeeplaag dan op een plaats waar de muur met weinig (of geen) water in contact komt. Dit heb ik net meteen aangepast, zodat de geinteresseerden in tadelakt wel de juiste informatie krijgen.

   Cliff Lesmeister
   Meneer Helderder werkplaats voor architectuur

 2. Ik kom in een appartement met een tadelakt muur. Mijn voorganger heeft gerookt en nu is de muur vergeeld,
  dat is te zien doordat er een kast heeft gestaan, waar de achterkant wit is gebleven. Dat zit er nu zo,n zeven jaar zo. Ik ga er nu in wonen en zou graag de hele muur wit willen hebben zoals hij was.
  we hebben het met st.Marc geprobeerd, maar dat wil niet lukken om het vergeelde gedeelte weg te krijgen.
  Weet U nog een optie waarbij de structuur (glans)erop blijft zitten.? Wil ook evt.verven.
  Wacht graag een antwoord af.,
  H.G. Jacqueline Steenhuis.

  • Author
   Meneer Helderder 24/10/2018 Reply

   Ik raad aan om een stukadoor die gespecialiseerd is in tadelakt hierover te informeren, want mogelijk is de rookaanslag in deels in het tadelakt getrokken. Hopelijk is er een middeltje die je zelf kunt toepassen, maar mogelijk moet een klein beetje van de toplaag lichtelijk verwijderd worden en een nieuwe laag aangebracht worden voor het beste effect. Als je tadelakt gaat verven dan zal de kenmerkende structuur/ glans van tadelakt verdwijnen of minder goed zichtbaar zijn. Een stukadoor gespecialiseerd in tadelakt kan wel een nieuwe laag in een andere kleur aanbrengen. SUcces

 3. Beton Aparte 05/04/2022 Reply

  De gewreven afwerking van beton ciré is inderdaad een ontzettend mooie en tijdloze optie; dat is een keer wat anders dan een tegelwandje achter de keuken! – Carla

Add comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.